תושבים חוזרים נהנים ממגוון רחב של זכויות והטבות. את הזכויות העיקריות מקבלים תושבים חוזרים משלושה גורמים מרכזיים:
- רשויות המכס (משרד האוצר).
- משרד הקליטה.
- מס הכנסה – רפורמת המסים.
הגדרות תושב חוזר שונות ממשרד למשרד, לכן יש להקפיד על ההבדלים ולא לטעות ביניהם. ההגדרות לא רק שונות במהותן בנוגע למשך השהייה בחו"ל אלא גם למשך תקופת מתן הזכויות בארץ ובמיוחד מי זכאי לקבלת הזכויות, ופה יש הבדל גדול מאוד בין רשויות המכס למשרד הקליטה.
לדוגמא: רשויות המכס מציבות תנאי יחיד של מספר שנים של שהייה בחו"ל על מנת לקבל זכויות (מינימום שנתיים), לעומתם, משרד הקליטה אמנם מציב רף של שנתיים (או שלוש) לקבלת זכויות אך הוא לא מעניק אותם לכל אחד ומחריג לדוגמא שליחים של מדינת ישראל, הסוכנות היהודית, קק"ל וקרן היסוד, להם הוא לא מעניק זכויות של תושב חוזר.
יתרה מזאת, משרד הקליטה מחריג גם "מדען חוזר" ו"יזם עסקי", שני אלה חייבים בשהות של שלוש שנים בחו"ל לפחות.
גם תקופת הזכאות שונה ממשרד למשרד. במכס, תקופת הזכאות היא 9 חודשים מיום החזרה לישראל כאשר במשרד הקליטה תקופת הזכאות היא 12 חודשים מיום השיבה ארצה, לאמנים ויזמים 24 חודשים מיום השיבה.
רשויות המכס – זכויות תושב חוזר במכס מתבטאות בעיקר בפטור ממכס / ממסים על רשימה ארוכה של מוצרים מה שגורם לנו לחיסכון משמעותי ביבוא של אותם מוצרים הפטורים ממס או במקביל בקנייה מקומית, פטור ממע"מ (כמעט ולא קיים יותר בפועל).
הפטורים הנ"ל יכולים להתבטא בחיסכון של אלפי שקלים לכל ישראלי חוזר, תלוי כמובן בהרכב המוצרים ובאיכותם. יש להקפיד על כל הכללים ולשים לב לחוקים החדשים המבדילים בין תושב חוזר של "מעל שנתיים" לבין תושב חוזר מעל 6 שנים. ההבדל הוא מאוד משמעותי.
לפרטים נוספים, לחץ על www.finance.gov.il
משרד הקליטה – הזכויות במשרד הקליטה מתבטאות בעיקר בצורות שונות של סיוע ובתחומים שונים.
לדוגמא: קורסים להסבה ולהכשרה מקצועית, השתתפות באגרת בחינות, השתתפות בשכר לימוד בקורסים חיצוניים, קידום והשמה של אקדמאים בתעסוקה במשרדי הממשלה, במוסדות ציבור ובמגזר הפרטי, עזרה לאמנים בצורות ותחומים שונים,, סיוע למדענים ועוד.
לפרטים נוספים, לחץ על: www.moia.gov.il
תושב חוזר – ריכוז זכויות ונהלים במכס:
לינק למשרד הקליטה:
לינק לאתר רשות המסים: